Biografie

Julia Scavo DipWSET

Născută în România, am obținut un bacalaureat științific – matematică-fizică, bilingv în limba engleză, înainte de a veni în Franța pentru studii universitare în 2002. După diploma de licenta și de masterat educațional (CAPES) în Matematică, m-am orientat spre gastronomie, vin și arta somelăriei.

Domeniul vinului m-a sedus în special și dornică de a obține cunoștințe suplimentare, m-am întors pe băncile școlii pentru a imi legitima experiența. După un curs de analiză senzorială la Universitatea de Vinuri din Suze-la-Rousse, am obtinut și diploma de Somelier la Lyon, la Școala de Ospitalitate „François Rabelais”. Apoi a urmat diploma naționala superioară în vin, băuturi spirtoase și alte băuturi – Comerț și marketing, după 2 ani de studii la ICOP Aubagne în timp ce practicam in stagiu ca asistent de vânzări la Château de Rouët, sau ca somelier în Nisa pentru Chef Keisuke Matsushima (1 stea Michelin) și in barul de vinuri „La Cave de l’Origine”. Alte experiențe au urmat repede, inclusiv onoarea de a lucra pentru Alain Ducasse la „Trattoria” Monaco și ca sezonier la Monte-Carlo Sporting. Am luat, de asemenea, calea WSET, și după Nivelul 3 în vinuri a urmat imediat DipWSET – Nivelul 4 în vinuri reuşit cu „Distincție”. De asemenea, mi s-a acordat premiul  „Gérard Basset Memorial Prize” in virtutea scorului de top obținut în calitate de student cu experiență de somelier la redutatul Unit 3 din cadrul prestigiosului examen. Performanța mea a fost din nou recompensata în 2022 prin IWSC Trophy, decernat pentru cel mai bun scor global din Europa, Africa şi Orientul mijlociu.

Printre cele mai recente certificări aş numi titlul meu de Educator WSET pentru nivelul 1 & 2, şi, de asemenea, Certificatul de Saké Somelier recunoscut de către asociația Saké Somelier. În ceea ce privește experiența despre saké, posed de asemenea, un nivel 1 WSET în acest domeniu și am fost un jurat pentru concursul Kura Master încă de la începuturile sale în 2017. Sunt de asemenea Educator Certificat al IVDP (Institutul de Vinuri de Douro și Porto).

Ceea ce îmi place cel mai mult este împărtaşirea experienței și cunoștințelor dobândite, prin urmare, am revenit la catedră din 2013: cursuri de diplomă şi certificate, training-uri profesionale, conferințe, masterclass-uri, consultanță pentru diverse restaurante. În țara mea de origine, România, sunt Manager pe dezvoltare pentru educație și tineret în consiliul de administrație al Asociației Sommelier din România. In Franța, sunt membru în biroul asociației Somelierilor din Nice, Provence, Côte d´Azur ASNCAP, cu atribuții în comitetele de concursuri regionale.

Îmi place sa mă autodepăşesc si sa infrâng limitele pentru a fi întotdeauna la zi, iar aceasta  prin intermediul concursurilor de somelier. Iată câteva dintre cele mai recente rezultate ale mele: Câștigător al Campionatului Central European 2012, Locul 3 la Campionatul European de Somelieri ASI 2013, locul 5 la Campionatul Mondial de Somelieri ASI 2013, locul 3 la Campionatul de Somelieri Europa și Africa ASI 2017, Diploma ASI 2017 cu Distincția Aur, Câștigător Master of Port  2017, Cel mai bun sommelier din României 2018, Vice-campion Balkan Sommelier Challenge 2018, laureat Ruinart Sommelier Challenge Frnace 2018, locul 7 la Campionatul Mondial de Somelieri ASI 2019. În 2020 am fost câștigătorul absolut al concursului redacțional Web Wine Writing al Hungarian Wines şi de asemenea, câștigătorul la categoria „Cabernet Franc” în limba engleză.