Raport- Champagne Mumm

Degustarea vinurilor de bază

Acest test este adesea temut, deoarece în paralel cu interesul intelectual pe care îl suscită, poate fi dureros pentru dinți și gingii … Și totuși, în acest an 2020 aciditățile sunt puțin mai scăzute decât în 2019, fructul este intens, vedem pe alocuri nuanțe puțin vegetale. PH-ul rămâne scăzut și, în ciuda unei mici discrepanțe venite de la fenolici, vinurile sunt gurmande, tipice pentru terroir-ul lor respectiv, echilibrate între amplitudine și eleganță. 

 1. Chardonnay Montgueux – de maturare timpurie în 2020, culesul incepe pe 17 august în zonă, astfel încât, până la 20 august, strugurii sunt deja la un potențial de 11%. Vinurile sunt la 11,3% vol., fenolicii sunt totuși mai puțini copți decât în Côte des Blancs. Din păcate pentru recolta viitoare, înghețul de la începutul anului 2021 a făcut daune de 90%.

Anason, ușor tropical, cu note de ananas, cu aciditate coaptă și ridicată, cu caracter cărnos, suculent, citricele apar scăldate de soare, cu nuanțe de zest, fenolici cu tușe ușor vegetale. 

 1. Cramant Côte de Blancs, fără malo 10,8% vol.

Olfactivul este mai discret, cu o nota de coajă de măr, un caracter puțin oxidativ, foarte sec, în spiritul „bone dry”, de aciditate ridicată, dar din nou coaptă, mai susținută decât la Montgueux, fenolici copți, note citrice, finală de măr crocant. Omogen în ceea ce privește fenolicii, acizii mai jos decât în 2019.

Vallée de la Marne- Montagne Ouest plantat la 50% Meunier, 50% Chardonnay. Recoltate la 11,5% vol., unele Chardonnay au suferit blocaje de maturitate.

 1. Meunier 100% pentru cuvée- ul Cordon Rouge – fructat, cu fructe roșii, cum ar fi coacăza, ierburi, aciditate medie plus pentru Champagne, textura este matasoasa, fenolici prezenţi, dar fără amăreală, un pic de note vegetale.  
 2. Chardonnay/Meunier Reserva pentru anii următori și pentru Cordon Rouge

Mai floral, cu note de cireșe, migdale, flori de cireș, seducător, construit pe Chardonnay, dar cu unele note ale unui univers radicular, plante vegetale. Cu aciditate mai tonică, stimulată de Chardonnay și, de asemenea, o anumită densitate pe fenolici, însă cu  textură.

Montage de Reims

 1. Aÿ Pinot Noir (parcele puternic afectate de îngheț în 2021, precum și la Chouilly.)

Cu note tipice de fructe roșii coapte, cireșe, sâmbure de cireșe, cu voal floral, citrice precum bergamotă. Aciditate coaptă, textură mătăsoasă, fenolici maturi, fructat și suculent. 

 1. Verzenay Pinot Noir – pentru Le Cordon Rouge și pentru vinuri de rezervă

Fructe de padure rosii, aciditate ridicata, coapte si structurată, cu tensiune si prezenţă de fenolici, postgust de coacăz si coajă de citrice. 0,2%  mai mult alcool decât Aÿ, care este resimțit pe textură, amplitudine.

 1. Mailly – pentru vinuri de rezervă 

Olfactiv un pic vegetal, cu toate că de bună maturitate, cu note de plante de apar de asemenea pe palatin, aciditate susținută și texturată, mai oxidativ, cu tente de migdale.

 1. Cuvée 2020 25% Chardonnay Cramant și Avize, 75% Pinot Noir Verzenay, Mailly și Ambonnay, 15% primul vintage, 80% GC 2.99 pH, 4 g/l H2SO4

Aerian și proaspăt, oferind flori albe, sec cu o aciditate ridicată, proaspătă și suculentă, fenolicii sunt fermi și copți, nu vegetali, fără note ierboase, mai mult zesturi, migdale proaspete, sâmbure de cireșe, note florale.

Degustare inspirată de D  de neuroștiințe

Exercițiu inovant condus de Laurent Fresnet șeful pivnițelor casei Mumm și neurobiologul laboratoratorului „Percepție și memorie” la Institutul Pasteur – Gabriel Lepousez folosind paharele designerului Olivier de Gaulle. Tulburătoare, fascinantă experienţă, ce dezvăluie față reală dar ascunsă a Champagne- iei care în cel mai scurt timp pare să schimbe fațete, vârsta, percepția. 

  1. Grand Cordon Rouge 70% Pinot Noir GC din baza 2017, cu 1 an mai multă maturare comparativ cu Cordon Rouge, 30 luni până la 3 ani în general, dozaj la 8 g/l

Galben lămâie mediu, cu bule tonice, olfactiv intens, cu o autoliză prezentă, care amintește de pâine, brioșă: apoi vin piersici confiate, mere, miere, pâine prăjită. Sec dar cu un dozaj de tip „off-dry-ish”, tandru, delicat, dar cu o aciditate ridicată, salivare, textură  mătăsoasă impregnată cu bule tonice. Palatinul dezvăluie mai multe citrice, zesturi, fenolici, de asemenea, de la drojdie, note de pâine, flori, o nuanţă de potpuriu și miere în postgust. 

Pahar purpuriu: olfactivul pare mai evoluat, mai matur, mai autolitic, centrat pe Pinot, cu un palatin ghidat mai mult de structură, de fenolici, cu fructe negre și roșii.

  1. Grand Cordon Rosé, Ambonnay dominant plus Premiers Crus, baza 2016, doza la 8 g/l

Olfactivul farmecă prin aromele sale de fructe roşii: căpşuni, zmeură, dar şi un voal aerian de potpuriu floral. Palatin ghidat de fructe și prospețime șcu i aciditate ridicată, se ține pe fenolici lejeri dar mereu prezenţi. Aromatica ilustrează olfactivul: fructe roșii gourmet, o nuanță fruct confiat, sâmbure de cireșe aproape de kirsch pe postgust.

Pahar purpuriu: Mai mult spre Pinot, mai vinos, marcat mai mult de fenolici în palatin. Cireșe mai coapte și mai multă autoliză, nota de kirsch mai marcată.

  1. Vintage 2013 vintage târziu, recoltat la mijlocul lunii octombrie, fapt excepțional în ultimii ani. 80% Pinot Noir și 20% Chardonnay, dozaj la 6 g/l

Culoare aurie, cristalină, miros intens de piersic, prune mirabelle, completate de miere, floare de tei, ceai d eplante. Aciditate ridicată, tensiune, structura este consolidată de fenolici, într-un stil mai reductiv, cu note de cretă, la care adaugă se adaugă miere, flori, infuzii. Se bea bine deja, 5-6 ani și peste pentru potențial deplin.

Pahar alb: mai mult pe citrice, cretă, o percepție mai mare a acidității, zesturi, fenolici, chiar mai reductivă, percepția finală este aproape tactilă pe note pietroase și cretă.

  1. RSRV Blanc de Noirs  2009 Grand Cru Verzenay dozaj 6 g /l

Culoare aurie palidă, olfactivul seduce prin arome de piersici, prune mirabelle, miere, un dram de ceară, condimente dulci, o autoliză bogată de brioșe. Foarte proaspăt și mătăsos, susținut de textura ţesută cu bule fine, fenolicii fini, zesturi, aromele sale sunt nuanțate cu ceai de plante, miere, condimente, postgustul său lung aduce tente de miere.

Pahar alb: fenolicii mai proaspeți capătă un aspect tactil de cretă, fără a deveni austeri.

Pahar purpuriu: simțit mai copt, mai evoluat, mai Pinot Noir prin notele de prune mirabelle, turtă dulce, mai profund autolitic, chiar mai multe fructe roșii.

Prânz la Moulin de Verzenay 

   1. RSRV Blanc de Blancs 2012 Grand Cru Cramant doza 6 g/l

Fin autolitic, pe note de panificație și în același timp aerian, floral, împrospătat de nuanțe de citrice. Un vin vibrant, de textură suplă cu bule mici cremoase, aromele sugerează citrice și zesturi, piersici și infuzie, verbena, miere, pentru a descoperi toate notele de autoliză pe postgustul lung și salivant.

   1. RSRV 4.5 40% Chardonnay, 60% Pinot Noir din Grands Crus Verzenay, Aÿ, Bouzy 30% Vinuri de rezervă, dozaj 6 g/l

Olfactiv expresiv și copt, oferind arome de prune, fructe roșii, turtă dulce, migdale. Textură acoperă aciditatea ridicată, bulele mătăsoase sunt țesute într-un ansamblu cremos cu mirosuri de piersici, flori, ceai de plante, miere, coaja de bergamot.

   1. RSRV Blanc de Noirs 2009 Grand Cru Verzenay dozaj 6 g /l

Seducător prin aromele sale de piersici, prune mirabelle, miere, un dram de ceară, condimente dulci, prezintă, de asemenea, o autoliză bogată de brioșe. Foarte proaspăt și mătăsos, susținut de textura nuanțată cu bule fine, de fenolicii fini, zesty, aromele sunt nuanțate cu infuzie de plante, miere, condimente, postgustul său lung cu note de cretă aduce o anumită senzație de miere.

 1. Cuvée Lalou 2006 parcele istorice, 50% Chardonnay, 50% Pinot Noir de Grand Cru

Olfactivul dezvăluie o profunfime aromatică pendulând între exotismul fructului și complexitatea mirosurilor de brioșă, alune, potpuriu, condimente orientale, pâine prăjită și caramel. Aciditate cremoasă, susținută, dar integrată în textură, cu fenolici eleganți punctuaţi cu condimente, aromele oferă un potpuriu floral, extinzându-se pe postgustul lung cu nuanțe de caramel, kumquat, marmeladă.

În urma acestor degustări, conturăm mai bine stilul Mumm: coloana vertebrală de Pinot Noir, dar nu un Pinot vinos, mai degrabă tensionat, în spiritul nordic al Montage de Reims ceea ce direcționează vinurile în direcția fructelor roșii crocante. Vena de la grand Cru Cramant aduce energie prin salivare, prin prospețimea zesturilor picante. Marca stilului constă, de asemenea, în atingerea cremoasă unde bula apare numai pentru a deveni textură.

Vinotecă 

 1. 1996 degorjat în aprilie 2012 dozaj 4g/l SO2 40 g/l

Olfactivul se deschide cu note de moka, compot de mere, tente exotice, prune mirabelle confiate, condimente orientale. Stil foarte sec, cu o aciditate superbă ridicată, structurat de vena fenolică, textura sa este nuanțată cu bule fine, precum și note de moka, pâine prăjită, condimente. Un postgust lung, un echilibru si o persistenţă excelente. Salivant, sărat, nu încă impregnat de umami, dar savuros.

 1. 1973 degorjat în mai 2018

Auriu profund, olfactiv în evoluție oxidativă, rădăcini, consommé de carne de vită, sotolon, ciuperci. Aciditate moderată, digerată de timp, vinul se dezvăluie în amplitudine, încă înzestrat cu o bulă fină și texturată. Palatinul preia energia olfactivului: consommé cu carne de vită, ciuperci, universul pămantiu, terţiar al rădăcinilor, într-un stil foarte umami, sărat, lung, toastat. 

 1. 1961 degorjat în mai 2018

Aur profund spre cupru, cu bule mici, olfactivul oferă un univers tipic, cu un terțiar profund care amintește de moka, de gențiană, cu un flux fin de volatilă nobilă care se comportă ca un vector de arome. În palatin ea susține, de asemenea vivacitatea încă prezentă, stimulând condimentele, nuanțele de sotolon fin și nobil, cu densitate, textură. Imagine a unei mare vintage, profund, persistent, arhitectural, cu note de cafea și moka pe postgust.

 1. 1955 degorjat în mai 2018 

Nasul intens amintește de un Sauternes, cu note de ceară, miere, marmeladă, de fapt, oscilează între un Sherry și un Sauternes, livrând și un caracter sărat, aproape de umami, o notă untoasă, consommé de carne de vită, dar și flori de tei uscate, miere. În palatin vinul își digeră aciditatea, care pare topită, în timp ce revelează pe deplin finețea. Textura mătăsoasă este îmbibată cu bule delicate, evanescente, aromele sale sunt tipice, de evoluție. Postgustul este lung și sapid, svuros, şi amintește de fructe uscate, de miere. 

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.