Vinurile românești de la “The Iconic Estate” – Alexandrion Group prezentat de Julia Scavo DipWSET©

Valorificând cu succes potențialul și diversitatea regiunilor viticole ale țării, cu peste 250 de hectare de vie în Dealu Mare și Dobrogea, The Iconic Estate, membră a Grupului Alexandrion, a construit facilități de producție de cea mai înaltă tehnologie în Tohani,  deținând și facilități de depozitare în Ploiești împreună cu  Pivnițele Rhein &CIE Azuga 1892, pentru producția de vinuri spumante și turismul vitivinicol.  

Primul producător român care s-a distins cu Marea Medalie de Aur la “Concours Mondial de Bruxelles” în 1999 oferă astăzi o selecție largă de vinuri premiate în diverse competiții naționale şi internaționale.

Concentrându-se în principal pe zona Dealu Mare, situată în regiunea viticolă Dealurile Munteniei, The Iconic Estate explorează pe deplin potențialul acestui “tărâm al vinurilor roșii”, elaborând și vinuri albe incredibil de proaspete pentru această zonă cu climă caldă dar și spumante elegante, atât cu soiuri de struguri românești, cât și internaționale.

Microclimatul tipic cald, sec și toamnele destul de lungi favorizează o maturare lentă și temeinică a strugurilor în timpul unui ciclu lung de vegetație de 210-240 de zile, cu precipitații cuprinse între 508-587,7 mm, zile însorite și amplitudini termice importante zi-noapte.

Solul regiunii este impartit in doua sectoare:argile roşii, marne si nisipuri roşii spre partea de vest, calcare Sarmatiene, inclusiv fosile marine, argile, gresii si depuneri de nisipuri fine alternând cu fragmente pietroase de roci cristaline, lehm si loess spre est. 

Tohani este una dintre cele mai mari pivnițe din regiunea Dealu Mare, cu o capacitate de procesare de 5000 tone și o capacitate de depozitare de 37900 hl, 850 baricuri de stejar.

Facilitatile de producție/depozitare  din Ploieşti ofera depozitare subterana, o linie de imbuteliere pentru vinurile liniştite, una pentru vinuri spumante si o a treia pentru Bag in Box. Depozitul de  produse finite cu temperatură controlată  are o capacitate de peste un milion de sticle.

Înființată în 1892 de Wilhelm Rhein,  la cererea regelui Carol I, Pivnițele Rhein &CIE Azuga 1892 a contribuit la dezvoltarea zonei. Pivnițele Rhein este cea mai veche unitate în care vinul spumant a fost produs prin metoda tradițională. Calitățile remarcabile ale acestui vin spumant au fost recunoscute încă din 1906, când a obținut cea mai înaltă distincție la “Expoziția Generală”din România. 

În pivnițele construite deasupra solului, cu pereți dubli, mucegaiul negru se dezvoltă  prin  ventilație naturală  și umiditate, oferind condiții interesante pentru producerea și depozitarea spumantelor. Vizitatorii pot aprecia pe deplin arta de a produce vin spumant prin turul pivniței, degustare de vinuri, meniuri cu asocieri între preparate și vin sau cazare.

Rhein Extra a devenit furnizorul oficial al Casei Regale în 1920 și a fost servit la ceremonia de încoronare a regelui Ferdinand de la Alba-Iulia din 15 octombrie 1922.  Meniul de încoronare și asocierealui cu vinurilei case vor fi implementate ca „cireașa de pe tort” la restaurantul pivniței. 

Rhein Tămâioasa Româneasca Brut  Nature  2018

  • Elaborat prin metoda tradițională
  • Degorjat oct-21
  • Alc: 13% Vol. / Aciditate totală 6,37 g/l / presiune CO2 -4 atm. 
  • Olfactiv delicat care oferă un buchet de fructe de livadă, pere și mere, completat de parfumuri clasice, varietale, de plante, de shiso, o notă de verbena, sub un voal floral aerian care amintește de floarea de portocal. Ușoară note de autoliză a drojdiilor. Cu o aciditate echilibrată care oferă o senzație proaspătă, palatinul este acoperit de textura blândă îmbibată cu bule mici, cremoase. Încadrat de tente plăcut amare de coajă de mandarină, vinul seduce prin aromele sale citrice, notele de plante aromate, îmbinate cu tuşe de pâine derivate din drojdie și arome de verbena pe postgust. Perfect ca aperitiv, se va asorta bine cu un carpaccio de capesante, shiso și lămâie caviar. 

Hyperion Exclusive Tămaioasă Românească 2020 DOC Dealu  Mare

  • Alc: 13,5% Vol. / Zaharuri reziduale 5,46 / Aciditate totală 5,55 g/l 
  • Olfactivul exprima fructe tropicale, cum ar fi guava și litchi, unele parfumuri de anason amestecate cu fructe confectate și bonboane elvețiene pe bază de plante cu miere, citrice și  arome balsamice. Cu aciditate usoara si textura densa, palatinul este matasos, sustinand prospetimea si structurand vinul cu zesturi usor amare, amintind de coaja de mandarina. Aromele prezintă o intensitate pronunțată de flori albe și note tropicale. Floral și zesty, un vin persistent care se bea acum sau în 2-3 ani. Asocieri cu bucătăria thailandeză, cum ar fi Creveți Tiger cu curry. O potrivire perfectă cu sparanghelul blanşat cu sos maltaise de mandarină. 

Hyperion Exclusive Chardonnay 2019 DOC Dealu  Mare

  • Maturare: 12 luni în stejar
  • Alc: 14% Vol. / Zaharuri reziduale 5.32 / Aciditate totală 5.02 g/l 
  • Olfactiv exotic care prezintă note bogate de ananas, o notă de mango și kiwi, cu toast de nuci pe un fundal ușor cremos, completat de condimente orientale. Palatin bogat și larg, cu textura moale echilibrată de aciditatea sa proaspătă, întreaga arhitectură este centrată pe aportul provenind de la baric, care dse arată structurant. Generos și lung, finalul aduce tente de alune și note lactice, condimentate cu arome orientale.  Se va asocia cu un piept de bibilică gătit lent la temperatura joasă cu unt de migdale sub piele și legume rădăcinoase. Se poate bea în următorii 3-5 ani. 

Hyperion Exclusive Fetească Neagră Rosé 2020 DOC Dealu  Mare

  • Alc: 14% Vol. / Zaharuri reziduale 2.34 / Aciditate totală 5.55 g/l 
  • De o culoarea petalelor de trandafir roz, olfactivul este intens, oferind rodie cărnoasă, căpșuni și cireșe condimentate de note de kirsch și un dram de guava tropicală, pe un fond de bujor. Aciditatea sa proaspătă taie prin textura mătăsoasă, frumos încadrată de structura sa ușoară. Palatinul este condimentat cu tente de piper roz, prezentând note de cireșe, rodie. Finalul este tonic cu arome de migdale proaspete, oferind o notă plăcut amăruie, aminting grapefruitul roz, și condimente. Lung, un rosé de gastronomie foarte bun tânar sau în următorii 1-2 ani.  Alegere excelentă pentru o tartar de piept de rață cu rodie și merişori. 

Hyperion Exclusive Fetească Neagră 2016 PDO Dealu  Mare

  • Alc: 14,5% Vol. / Zaharuri reziduale 4,02 / Aciditate totală 5,55 g/l / Maturare: 16 luni în stejar
  • Nas aerian cu caracter seducător, floral, afișând flori violete, fructe coapte și proaspete, mergând de la cireșe la coacăze negre.  Atât condimentele varietale, cât și cele derivate de la stejar vin împreună cu o notă de toast pe fundalul mentolat, amintind eucaliptul. Fin și complex, palatinul suculent este cuprins de o textură mătăsoasă, cu aciditate salivantă și taninuri elevate, cu granulație fină. Ferm, juvenil, tineresc dar cu o densitate aduse de caracterul generos. Aromele sunt tipice, condimentate de scorțișoară, cuișoare, lemn dulce. Profunzime și concertație, textura voluptoasă îmbibată cu note deciocolată neagră și toast care persistă pe finalul lung. O remarcabilă Feteasca Neagră care are nevoie de 3-4 ani pentru a-și tempera tinerețea și a se pregăti pentru un deceniu cel puțin.

Hyperion Exclusive Chairman’s Reserve 2013 DOC Dealu  Mare

  • Amestec: 55% Cabernet Sauvignon, 25% Feteasca Neagra, 20% Merlot
  • Lot limitat: 5.800 sticle / Maturare: 36 luni / mai mult de 18 luni de îmbătrânire în butoaie noi franceze
  • Alc:13,5% Vol. / Zaharuri reziduale 4.02 / Aciditate totală 6.66 g/l
  • Olfactiv în curs de dezvoltare cu fructe mature, mure confiate, gem de coacăze negre, completate de piele tăbăcită, tutun, unele note grafit. Cremos, cu note de nuca de cocos, vanilie, ciocolata vin impreuna cu condimente derivate de la stejar si note de toast. Sec cu o primă impresie bogată, cu o structură de aciditate proaspătă și tinerească, palatinul este digest și elegant. Taninurile sunt un pic ferme, dar acoperite cu textura mătăsoasă. Tenta matură a fructelor, note terțiare nobile cu unduiri de cacao și de cafea, finalul este condiment, lung, amintind ierburi uscate și mina de creion, prelungindu- se de ciocolată amară. Se poate bea bine acum și va rămâne pe curbă timp de 2-3 ani de acum încolo. Asocieri cu porumbel cu sos de ciocolată și piure de țelină.