Alvarinho şi Terroir, Quinta de Soalheiro prezentată de Luis Cerdeira
Cel mai vechi brand din Monção- Melgaço din anii ´80, Quinta de Saolheiro este un loc „însorit”
(traducere literală în portugheză a cuvântului Soalheiro) înconjurat de munți şi caracterizat de
amplitudinea termica importantă : in jur de 38 de grade ziua și 16 noaptea. Acest microclimat adapostit
de munți confera un profil diferit de Alvarinho atat prin arome, cat si prin aciditate. Este o zonă care se
bucura de temperatura medie din Pinhão și precipitațiile specific pentru Vinho Verde.
Soalheiro a demarat ca o familie în 1982, cu João António Cerdeira şi părinții săi, António Esteves
Ferreira şi Maria Cerdeira şi a devenit o mare familie, cuprinzând 25 de cultivatori care furnizează
struguri, în plus față de viile personale. Totul a început în garajul tatălui João Antonío Cerdeira care a
scos Ford- ul Escort pentru a produce vin de pe o parcelă planată în 1974 si care va deveni „Pimeras
Vinhas” – prima vie. Astfel s-a născut o cramă modernă si extrem de plastică pentru diverse tipuri de
micro- vinificații orientate pe fiecare terroir. Antonío Luís Cerdeira, diplomat in œnologie in Franța si
sora lui, medic veterinar reconvertit in tehnolog de cultura viticolă, sunt la comanda acestui « vapor
amiral » al regiunii.
Sustenabilitatea este cuvantul cheie, față de natura, față de factorul uman, social şi față de factorul
cultural. Incepând cu 2020, s-a decis înlocuirea sticlei normale cu una mai ușoară cu 19%, diminuând
astfel amprenta carbon.
Proprietatea se distinge şi prin sistemul de cultura adoptat, sistem descendent care permite să se
păstreaze aromaticele, față de sistemul sistemul ascendent din Rias Baixas. In acest fel, Alvarinho
păstreaza un caracter asumat mai thiolic decat Albariño in Galicia, care se imprimă cu note terpenice.
Alvarinho se pretează anilor de recoltă mai răcoroşi pentru a nu da caracter petrolat adus de TDN si in
acelasi timp fenolicii sunt mai putin prezenți. In Monção- Melgaço, acidul tartric domină, iar in Galicia cel
malic, astfel structura acidă est de asemenea diferită.
Trebuie reținut de asemenea că zona Monção- Melgaço posedă un sistem de reglementare diferit în
privința productivității şi altor aspecte calitative din caietul de sarcini.
Alvarinho 2020
Provine din zona de vale, cu mai multă materie organică, mai mult azot în soluri. De asemenea, aici se
găsește si mai mult potasiu în sol, deci mai puțină aciditate față de granitul pur.
Culoare verde- lămâie pală, note de fructe verzi, mere și citrice, pomelo, arome de plante, ferigă, olfactiv
thiolic. Textura moale cu aciditate medie spre plus, cu fructozitate crocantă, fructe verzi, cu note de
plante, zesturi, un vin digest, rotunjit prin aportul textural.
Alvarinho Granit 2020
Culoare palidă, limpede, olfactivul este mai discret, cu tentă pietroasa, flinty, cu note de pere, mère
coapte, cu palatin vertical, aciditate ridicată, cu textura impregnată de aportul drojdiilor prin autoliză, cu
sapiditate, cu densitate, un caracter din nou pietros si final salin.
Germinar 2020
Zona se situază in vestul munților ce ocrotesc Monção- Melgaço. Aici climatul devine oceanic pur si
sarea din ocean merge în sol, adusa de brizele saline. Alvarinho lasa locul soiului Loureiro cu pH mai jos,
Julia Scavo DipWSET© p. 2
fenolci mai puțini în piele, putând oferi posibilitatea de lejeră macerație peliculară. Este un soi cu mult
mai multe aromatice, ilustrat aici prin 3 stiluri de vinificare asamblate: rezervor de beton, oțel inoxidabil,
şi ou din oțel inoxidabil.
Citrice, note de plante, caracter sărat, arome puternice de uleiuri esențiale de coaja de citrice. Cristalin,
cu aciditate tranşantă ca o lamă de ras, vertical, dar cu textură satinată învăluind notele crocante, zesty,
citrice, purtând cu ea arome fine, persistente, precise pe un fundal salin.
Primeras Vinhas 2020
Randamentul la Primeras Vinhas 2020 (1974) este mai mic, producția este deci redusă, concentrația este
mai mare, cu mai multă complexitate decât simplu caracter aromatic intens. 15% din vin fermentează în
butoaie vechi.
Olfactiv delicat, cu note de măr, migdale proaspete, citrice, o prima impresie gustativă moale, palatin
suculent, concentrat și rotunjit cu aciditate ridicată, cu textură mătăsoasă și densă, mai ales pe final cu
caracter savuros, ceva fenolici, zesturi amărui și un dram de migdale amare proaspete, note de cremene.
Reserva 2019 –fermentat 100% în stejar
Cremos, cu note de migdale, în spirit reductiv deşi maturat în butoi, cu accente de fum, caracter mai
exotic. Fructul exprimă o notă de piersică coaptă, mare golden. Palatin cu aciditate medie spre susținută,
textură moale, cu atingere cremoasă, o structura fenolica adusă de lemn, cu nuanțe de citrice, zesturi,
cu note de migdale și toast. Lung, stratificat, complex.
Terramatter 2019
Bio- organic, fermentat în ou de beton și ou de inox, un vin aproape de natural. Conversia malo-lactică
se efectueză parțial în butoaiele de castan tradiționale zonei. Nefiltrat.
Note ierboase, caracteristice unei recolte precoce pentru a genera prospețime, caracter de drojdii
asumat, fond lactic, de iaurt, un stil reductiv, cu note de măr proaspăt, citrice. Palatin savuros, suculent
cu aciditate medie spre plus, foarte proapată, cu fenoli, dar rotunjit prin textură, o aromatică cu tentă
lactică, citrică, final dens prin aportul drojdiilor.



