Noile frontiere ale soiului Xinisteri
Xinisteri este cel mai important și cel mai plantat soi alb din Cipru.
Dar, în primul rând, hai să aruncăm o privire la cronologia istorică a viticulturii și vinificației în Cipru.
Vestigii predatând anul 2300 î.Hr., cum ar fi un naufragiu în mare, au revelat în jur de 2500 de amfore
care trebuie să fi servit pentru depozitarea și transportul vinului. Epoca bronzului este bogată în mărturii
despre cultivarea viței de vie și vinificație, unele urme datând până la 5500 de ani, cu vase vechi care
certifică producția de vin.
Perioada medievală începe cu domnia lusignană, când „bătălia vinului” comandată de Philippe
Auguste, regele Franței în 1224 este atestată, Commandaria fiind încoronat „Apostol al vinurilor”. După
o scurtă perioadă ca şi colonie a serenisimei Veneții, dominația otomană a adus, din păcate, o scădere
abruptă a producției de vin între 1571 și 1878. Epoca britanică devine propice unei noi dezvoltări atât a
statului, cât şi revitalizirării industriei. Este, de asemenea, perioada în care cramele "Big Four" s- au
înființat, printre alte evoluții: (1844 ETKO, 1928 KEO, 1943 LOEL, 1947 SODAP). Cipru nu fost niciodată
atins de filoxeră datorită carantinei stricte, preservând astfel unele dintre soiurile sale vechi de struguri.
Din 1980 au fost introduse noi soiuri, s- au înființat mici crame noi regionale care s-au alăturat marilor
producători de vin istorici. În 2007 au fost lansate și armonizate cu reglementările europene PDO –
denumiri de origine protejate:
PDO Laona – Akamas
PDO Vouni- Panayias Ambelitis
PDO Pitsilia
PDO Satele viticole din Lemesos (Krasochoria Lemesou) cu 2 regiuni Afamas și Laona având și ele
statut de PDO
PDO Commandaria
Există, de asemenea, 4 PGI (indicații geografice) în țară: Pafos, Lemesos, Larnaca și Lefkosia.
Terroir- ul din Cipru a fost creat de cinetica plăcilor tectonice africană și europenă care s-au deplasat una
spre alta în jurul 92 milioane de ani în urmă. În acel moment, lanțul de munți Troodos era sub nivelul
mării și a ieşit la suprafață acum 2 milioane de ani. Aceasta explică substratul de rocă vulcanică la
temelie care a fost acoperită în cea mai mare parte de calcar și gips, cu straturi de lut si argile.
Clima este de natură mediteraneană uscată și caldă , cu majoritatea zonelor viticole situate pe versanții
sudici ai munților Troodos și astfel echilbrând climatul prin altitudine (până la 1500 m) și prin prezența
văilor unde ploile ar putea cădea în special pe timp de iarnă (până la 500- 600 mm nivel anual). Irigarea
prin picurare este permisă, cu excepția anumitor reglementări din unele PDO, dar este limitată din cauza
disponibilității scăzute a alimentării cu apă.
Soiurile de struguri roșii includ Mavro, de departe cel mai plantat de pe insulă, apoi Maratheftiko
(numit și Vamvakada în Pitsilia), Yiannoudi, Ophtalmo în timp ce strugurii albi sunt conduși de
Xinisteri, urmat de soiuri mai obscure, cum ar fi Promara, Morokanella, Vasilissa etc. Soiurile
internaționale și unele soiuri grecești au apărut la sfârșitul anilor '70 pe insula trecând printr-o carantină
foarte strictă înainte de a fi plantate în solul cipriot.
Julia Scavo DipWSET© p. 2
Xinisteri reprezintă 33% din plantațiile din țară. Iată câteva dintre principalele sale caracteristici:
– Foarte viguros și productiv;
– Cerințe scăzute în apă;
– Maturarea medie- târzie până la târzie, în funcție de altitudine;
– Unicul soi de struguri alb permis în PDO (minim 85%);
– Unul dintre cele 2 soiuri permise în Commandaria;
– Poate fie ori terpenic ori thiolic;
– Vin crocant, proaspăt cu aciditate medie;
– Alcool 12-13,5% abv.
1. Xinisteri "Esouza" 2020 Ezousa Winery 100% Xinisteri – Paphos, Valea Ezousa, soluri calcaroase
și vulcanice
pH 3,2 24 h macerare la rece, temperaturi scăzutde în fermentare în oțel inoxidabil, maturare pe drojdii
timp de 3 luni fără batonaj
Olfactiv proaspăt care afișează citrice, niște note de pomelo, fructul pasiunii, pawpaw, tioli tropicali.
Aciditate medie, crocantă, textură ușoară, lejeră, cu finisaj citric, plăcut și zesty.
2. Xinisteri "Anatoli" Kyperounda Winery 2020 – în PDO Pitsilia, zona Kyperounda , sol de Gabbro, cu
lut și argilă din munții Troodos, textură nisipoasă. Vița de vie este plantată în 1965, pe pante orientate
spre est cu pante de 70%
pH 3,18 9 luni pe drojdii, fără batonaj, 620 sticle produse
Herbal, cu terpeni botanici, cu note de pesmet, afișând citrice, măr, și câteva note de flori. Sec cu atac
suplu , textura matasoasa , mediu spre plus în aciditate, pastrand o undă proaspata , are textura lină
impactată de drojdii, cu un finial zesty crocant si gust salin, savuros, cu o tuşă texturală densa.
3. Xinisteri Vassilicon Winery 2016 Xinisteri 100% – Paphos în zona PDO Laona Akama , calcar și pături
de lut şi de gips. Viță de vie din diferite parcele cu o vechime cuprinsă între 20 și 100 de ani,la 600-
700 m altitudine, neirigat,viță de vie fără palisare.
pH 3,19, 50% macerare la rece în oțel inoxidabil, maturare pe drojdii.
Aspect foarte juvenil. Evoluție terpenică, cu tente uleioase , afișând uleiuri esențiale, de asemenea,
unele plante botanice, ceară, miere, fructe citrice. Aciditate ușoară, dar proaspătă, suculentă tăind prin
textură elegantă, cu terpeni fini. Foarte neted, finalul est lejer zesty cu o atingere mai uleioasă, ceroasă,
cu note de coajă de cedrat.
4. Xinisteri "Alates" Vlassides Winery – Limassol, Satele viticole din zona PDO Lemesos de la Muntele
Afamis; 50% Nisip, 25% Argilă și 25% Aluviuni la 900 m
pH 3,17 maturarea are loc în 2000 l cuve de stejar.
Delicat, discret, lactic îmbinându-se cu citrice, palatinul este soft, mătăsos, textura densă adusă de
drojdii este încadrată de fenolici care trag spre zest, cu postgust crocant.
5. Xinisteri "Rkaes 758" Single Vineyard Nelion Winery 2020 Calcar, vie tânără plantată în 2004, cu
palisaj de susținere la viță de vie
Julia Scavo DipWSET© p. 3
pH 3,14 fermentat în oțel inoxidabil, cu 4 luni de maturare în lemn de salcâm.
Culoare aurie. Foarte aromat, spre piersic, proaspat cu cateva note de foi de dafin, palatinul este sec,
crocant, cu aciditate proaspata de nivel medium plus, textura adusă de drojdii dar fara impact asupra
aromelor, este citric, cu note balsamice.
6. Orange Xinisteri Tsiakkas Winery 2019 Solul este din nisip vulcanic ,la altitudine mare, sistem VSP
de palisaj
pH 3,3 40 zile de contact pe piei de struguri de Commandaria în butoi de stejar deschis, fermentație
spontană , vin nefiltrat.
Culoare aurie, afișând un voal floral, sherbet de trandafir, ceară și miere, cu unele note dulci de
stafide. Palatin sec și profund cu structură condusă de adevărate taninuri, textură strânsă, fermă
impregnată cu condimente, caramel, postgust spaid, suculent.


