Degustare verticală de William Deutz

Degustare verticală de „William Deutz” 2009- 2008- 2002 – 1999 – 1996 la standul La Revue du vin de France din cadrul Wine Paris Vinexpo Paris, cu prezența maestrului de pivniță, Michel Davesne.  Lansat încă din 1961, «William Deutz» este una dintre primele cuvées de prestigiu. 2008 este vintage- ul pe piaţă, cu 2009 lansat înainte din motive stilistice. 

2009 

Galben lămâie pal. Olfactiv intens, cu autoliză elegantă, ce oferă arome de biscuiți și brioșe, fructe scăldate de soare, cum ar fi piersici și nectarine, un dram de corcoduşe de tip Mirabelle. Tente de ciuperci proaspete, note lactice, apar pe fond cremos. Sec cu dozaj moderat (7,5g/l) și aciditate rotunjită, sapid, cu extract și textură, bule fine țesute în atingerea cremoasă. Arome de biscuiți, condimente, merişoare crocante pe finalul persistent, sapid. Păstrați-l pentru următorii 5- 6 ani. 

2008

Verde lămâie palid, cu tente argintii. Olfactivul exprimă creta umedă, cu intensitate citrică și migdale proaspete, autoliză discretă cu caracter de drojdie, un dram de cochilie, de iod. Palatinul este sec și proaspăt, cu o bule vivace, crocante și mici, care dau o senzație de grație, rasată. Aciditate ridicată și ușor austeră, textura este lină și sapidă, conferind salivare cuplată cu un postgust de evocă din nou creta. Fenolicii de la drojdie ii dau extarct savuros, aromele exprimă migdale amare, citrice, zesturi de pomelo. Pinot Noir este acoperit de puritate și abordarea cristalină. Potențial de 30 de ani.

2002 

Reductiv prin aroma de toast, de pâinea prăjită fină, dar deschis, cu foarte puțină evoluţie aromatică, aduce o tentă de ciuperci albe și cretă, citrice, zesturi. Olfactiv rasat, fără nici un rid. Profund, cu arome de panificaţie, cu un voal floral pe măsură ce respiră și un caracter lejer de ferigă. Atac superb, sec, dar nu auster, ca un satin, ce ii conferă grația unei balerine. Aciditatea este ridicată, palatinul crocant și suculent, dar cu profunzime, energie, fenolici de la drojdii, lungime fantastică și superbă digestibilitate. Aromele prezintă piersici de vie și Mirabelle, un dram de miere și biscuiți, cu un post gust floral care amintește de pot- pourri. 20 de ani plus. Remarcabil.

1999 

Olfactiv matur, cu fructe confiate, compot de piersici și prune Mirabelle, brioșe și miere, cu o evoluţie favorabilă pe fructe gurmande și migdale prăjite. Sec și bogate, cu aciditate rotunjită și palatin cărnos, cu mici  bule cremoase și caracter digest, exprimă arome de ananas tropical, miere, biscuiți, toast, tente de vanilie. Se bea deja bine acum. 

1996

Olfactiv delicat, cu cateva note tropicale proaspete de ananas, caise uscate, condimente precum cardamom si scorţisoara, autoliza aminteşte pâinea şi aluatul. Inca uvenil, cu evoluţie clasică. Sec, cu aciditate ridicată și vie, liniar, cu o forță de lamă de ras și o eleganță superbă, digestibilitate, fără austeritate datorită dozajului bine stăpânit, sapid, salivant. Final crocant, cu o tentă de zest, de ghimbirul și cardamom, un vin exotic și elegant. Se poate păstra un deceniu.